Ananas

Ananas (jihoamerickými indiány prvotně nazýván jako anana) je tropické ovoce. Plodenství ananasovníku chocholatého vzniká sloučením sousedních bobulí, které se vyvíjí ze semeníků jednotlivých květů. Jedna rostlina je schopna pouze jediného plodenství, po jehož dozrání uhyne.

Ananas se dnes pěstuje na plantážích v mnoha tropických a teplejších subtropických zemích. Mezi jeho největší producenty patří Thajsko, Filipíny, Brazílie, Čína a Indie. Od vysazení sazenic se obvykle sklízí po 15 až 18 měsících, a to v dobu, kdy plody začínají žloutnout. Dříve se sklízí ty ananasy, které jsou určené k přímé konzumaci, aby vydržely dobu transportu, tedy ne zcela dozrálé. Tyto plody vyhrazené k distribuci se voskují, povrchová úprava obsahuje fungicidy, které zabraňují jejich plesnivění a hnití. V těchto podmínkách jsou pak plody skladovány až 4 týdny při 7 – 15 °C.

DOPORUČUJEME Z NAŠEHO E-SHOPU: směs na přípravu ananasového krému

Nejdůležitější využití mají ananasové plody nebo jejich šťáva samozřejmě v potravinářství, zejména v gastronomii. Po odstranění povrchových vrstev dužiny a tuhého středu ho můžete jíst čerstvý, a to nakrájený na kostičky či plátky. V cukrářském oboru se používá při přípravě dezertů, moučníků, dortů, zmrzliny atd. Také je často součástí koktejlů, ať již s alkoholem nebo bez něj.

Při přípravě teplých pokrmů je často zakomponován jako sladká ingredience v drůbežích specialitách, dále v salátech, pizze a zejména je obvyklou součástí východoasijské kuchyně. U nás je již tradičně oblíbeným kompotem.

Zdraví z ananasu

Plod ananasu je zdrojem minerálních látek pro svůj významný obsah vápníku, železa, fosforu a draslíku. Jeho energetická hodnota je cca 200 kJ/100 g syrové dužiny. Obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin, 0,1 % tuků, enzym bromelin a vitamíny jako například biotin (B7), jenž prospívá zdraví vlasů, nehtů a kůže. Bromelin není jedna látka, ale skupina proteolytických enzymů štěpících bílkoviny.

Má schopnost srážet mléko, také odvodňuje a odbourává tuky v organismu, jistým způsobem také chrání střeva před parazity a bakteriemi. Je tedy skvělým pomocníkem při trávení. Pokládá se také za silnou protizánětlivou látku, která zmírňuje bolest, otoky, napomáhá hojení ran a ředí hlen. Lze použít jako dodatek k léčbě zánětů kloubů, revmatismu a dny. Jelikož též snižuje riziko trombózy, je vhodný k předcházení srdečních chorob. Ananas je často doporučován k využití při přípravě domácích kůr k ošetření pleti, zejména k čistícím postupům.

Ananasová šťáva

Kontakt s čerstvou ananasovou šťávou (a dalšími látkami ve slupce) může u citlivějších osob díky obsažené kyselině glykolové, která má slabě leptavé účinky, mít za následek podráždění pokožky. Je nebezpečná pro oční sliznici. Na druhou stranu je kyselina glykolová močopudná, což blahodárně působí při léčbě a prevenci nemocí močového ústrojí. Opět jsou to vlastnosti, které ji zařazují mezi látky vhodné pro všechny typy redukčních i čistících diet. Díky vysokému obsahu ovocného cukru napomáhá ananasová šťáva překonat pocit únavy i hladu a je skvělá v době rekonvalescence. V karibských zemích se užívá jako velice účinné afrodiziakum (povzbuzuje sexuální touhu).

Konzervovaný ananas?

Rozdíl mezi konzervovaným a čerstvým ananasem je velký. Konzervovaný (zavařený) ananas totiž postrádá až polovinu svých účinných látek včetně enzymu bromelinu, který se začne rozkládat. Nezpracovaný ananas je tedy mnohem cennější a zdravější. Avšak pro přímou konzumaci jsou určené pouze zralé plody! Jestliže se rozhodnete sníst nezralý plod, vystavujete se jisté dávce nebezpečí poškození zubní skloviny a podráždění žaludeční sliznice díky jeho velkému množství kyselin. Pokud si zakoupíte nezralý ananas, uděláte lépe, když jej budete skladovat při pokojové teplotě, kde částečně dozraje.

Ananas nepatří do ledničky, chlad mu nesvědčí a začne se brzy kazit.

zdroj: náš partner a dodavatel IREKS ENZYMA s.r.o.

Facebook - Cukrářské potřeby Soběslav
Zavřít

 

 

 

Tyto webové stránky slouží jako katalog zboží.

Objednané zboží je možné vyzvednout pouze v kamenné prodejně Cukrářských potřeb Beruška, v Soběslavi nebo Jindřichově Hradci.

Jindřichův Hradec - otevírací doba:
předvánoční otevírací doba: říjen - prosinec
út, čt, pá - 10 - 17 hodin

běžná otevírací doba od ledna 2018:
út, čt - 10 - 17:00 hodin
(po 17 hodin možno zajet autem před prodejnu a vyzvednout si zboží)

 

NAVŠTIVTE NÁŠ NOVÝ E-SHOP
www.dekoracenadort.cz

Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím