Jak správně potáhnout dort potahovací hmotou

Zde jsme pro Vás připravili několik dobrých rad a nápadů, jak hezky potáhnout dort potahovací hmotou.

Upečený korpus si rozkrájejte

Základem je dortový korpus, který se upečete dopředu. Ten by měl být vychlezený, aby se potahovací hmota zbytečně neroztékala. Korpus si upečte klidně den dopředu, lépe se s ním pak pracuje a méně se drolí. Upečený korpus si rozkrájejte jak potřebujete, záleží jak vysoký dort chcete mít.

Na rozkrojení korpusu můžete použít nůž, obyčejnou kuchyňskou nit nebo speciální strunu na krájení korpusů. Snažte se, aby při rozříznutí byl korpus hezky rovný, lépe to pak vypadá při rozkrojení dortu.

Celý korpus pečlivě potřete náplní

Když budete mít korpusy takto připravené, naplňte je zvolenou náplní - máslovou, pudingovou, marmeládou .... náplním se meze nekladou. Pokud se chcete práci s náplní uhlehčit, můžete si vybrat z naší široké nabídky cukrářských náplní do koláčů, buchet nebo i dortů. Pro klasické dorty se ale nejvíce hodí máslová náplň, ostatní náplně se mohou do dortu rozpuštět.

Jakmile si korpus naplníte, upravte si okraje dortu. Poté celý korpus pečlivě potřete náplní -  tento krok je velice důležitý, díky němu Vám pak potahovací hmota bude lépe držet na dortu a lépe se s ní bude pracovat. Dort nechte odležet několik hodin v chladu, nebo nejlépe do druhého dne.

Potahování dortu

Potahovací hmotu si vyndejte z lednice a nechte ji cca 2 hodiny při pokojové teplotě. Tím získá vláčnost a bude se s ní lépe pracovat. Potahovací hmotu si můžete obarvit pomocí potravinářských barviv nebo si můžete už obarvenou potahovací hmotu či marcipán. Vše zakoupíte v našem e-shopu, kde najdete i různé příchutě marcipánu nebo potahovací hmoty. Potahovací hmotu si poté propracujte, aby byla měkká a vláčná.

Jakmile budete mít potahovací hmotu připravenou, můžete ji vyválet na plát silný cca 2 - 5 mm. Pro začátečníky je snadnější mít silnější plát, ten můžete vyválet klasickým kuchyňským válečkem nebo silikonovým válečkem. Než ji začnete vyvalovat, spočítejte si, jaké velikosti budete pro potažení korpusu potřebovat. Hmotu si vyválejte na podkladě, díky kterému se Vám bude dobře přenášet - pečící papír, potravinářská fólie nebo zdobené folie.

Pokud by se Vám marcipán nebo potahovací hmota lepila, posypte ji jemně bramborovým škrobem, který na sebe váže vlhkost.

Potahovací hmotu přenesete na dort ze podkladu, na kterém jste ji vyváleli, nebo lze i pomocí válečku či klasického uchopení a přenesení. Záleží jen na Vaší zručnosti.

Jakmile budete mít potahovací hmotu přenesenou, začněte ji opatrně uhlazovat. Přebytečné okraje odřízněte a dort je připravený na ozdobení. Zdobení si můžete vyrobit sami nebo si jej můžete zakoupit již hotové - marcipánové figurky nebo ručně vyrobené cukrářské cukrové zdobení.

Dort už pak jen uložte na chladné místo, aby vše pěkně zatuhlo a hmota se neroztékala.

Zde najdete inspiraci a videonávod, jak potáhnout dort

Facebook - Cukrářské potřeby Soběslav
Zavřít

 

 

 

Tyto webové stránky slouží jako katalog zboží.

Objednané zboží je možné vyzvednout pouze v kamenné prodejně Cukrářských potřeb Beruška, v Soběslavi nebo Jindřichově Hradci.

Jindřichův Hradec - otevírací doba:
předvánoční otevírací doba: říjen - prosinec
út, čt, pá - 10 - 17 hodin

běžná otevírací doba od ledna 2018:
út, čt - 10 - 17:00 hodin
(po 17 hodin možno zajet autem před prodejnu a vyzvednout si zboží)

 

NAVŠTIVTE NÁŠ NOVÝ E-SHOP
www.dekoracenadort.cz

Při poskytování našich služeb nám pomáhají soubory cookie. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Další informace Rozumím