Obrázky dodáváme buď na fondánovém listě nebo na jedlém papíře. Na archu A4 je jedna velká a tři malé princezny.
Lámete si hlavu, jaký je rozdíl mezi jedlým papírem a fondánovým listem? Zde je několik hlavních rozdílů:
Složení:
- Fondánový list je vyroben z fondánu, což je směs cukru, glukózy, vody a želatiny. Je to sladký a elastický materiál, který se používá k obalení dortů a modelování různých cukrářských dekorací.
- Jedlý papír známý také jako oplatky, je vyroben z jedlého škrobu, vody a glycerinu. Je tenký a křehký, podobný běžnému papíru, a často se používá k obalení čokoládových bonbonů nebo jako součást některých dezertů.
Textura:
- Fondánový list je měkký, pružný a lze ho tvarovat do různých tvarů a vzorů. Je vhodný pro vytváření složitých cukrářských dekorací a pokrytí dortů.
- Jedlý papír je křehký a lze ho snadno rozlámat. Je ideální pro balení malých dezertů nebo na ozdobení některých cukrovinek.
Použití:
- Obrázek na fondánovém listě opatrně oddělejte z nosné podložky a přeneste na dort. V případě, že má obrázek kruhový tvar, je potřeba jej předem odstřihnout nůžkami. Vystřihnout je potřeba váš tvar ještě před odstraněním podkladové fólie. V případě, že je obtížné odstranit podkladovou folii, vložte fondánový plát na několik sekund do mrazáku (max. 30) Položte váš jedlý obrázek na dort. Okraje není nutné nějak fixovat, obrázek sám přilne k povrchu.
- Pro aplikaci obrázku na jedlém papíru použijte dekorační gel Modecorgel. V případě, že jej nanesete v tenké vrstvě také na povrch dekorace, zvýrazníte její barevnost a docílíte lesklého efektu. Decorgel na povrch dekorace nanášejte v tenké vrstvě, rovnoměrně za pomocí např. roztíracího nože. Doporučuje se následně nechat přibližně 3 hodiny v chladničce, aby dekorace splynula s dortem a dort se pak dobře krájel. 50 g balení Decorgelu vystačí na dva obrázky o průměru 20,30 cm.